Medische Encyclopedie – Apotheek Boswijk – Utrecht

Apotheek Boswijk

Twijnstraat 28 3511 ZL Utrecht Tel:030 2310506

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Langdurig ontstoken neusslijmvlies

Inhoud

Langdurig ontstoken neusslijmvlies

Wat is langdurig ontstoken neusslijmvlies?

Iedereen heeft wel eens een loopneus. Ook af en toe niezen is normaal.
U heeft lang neusklachten als u lange tijd achter elkaar of steeds weer last heeft van:

 • een loopneus
 • een verstopte neus
 • niezen
 • jeuk in de neus

Ook uw ogen en gehemelte kunnen jeuken.

Lange tijd of vaak neusklachten komt meestal door:

 • overgevoeligheid voor bepaalde prikkels
  Door de prikkels wordt de binnenkant (het slijmvlies) van uw neus dik. Het gaat meer slijm maken.
  Uw neus gaat dan dicht zitten of er komt steeds snot uit.
  Ook zorgen de prikkels ervoor dat u moet niezen. 
  Het kan zijn dat u gevoelig bent voor allergische prikkels of voor niet-allergische prikkels. Of voor beide. 

Andere oorzaken van lang of vaak neusklachten zijn:

 • lang gebruik van xylometazoline voor de neus (druppels of spray)
  Dit maakt het slijmvlies in de neus dunner. Maar als u het langer dan een week achter elkaar gebruikt, kan het schade geven aan het slijmvlies. Uw neus kan ook extra dicht gaan zitten.
 • een bijwerking van medicijnen
  Zoals sommige pijnstillers en druppels tegen een hoge oogdruk.
 • cocaïne gebruiken
  Dit kan het slijmvlies en tussenschot in de neus beschadigen.
 • verandering van hormonen bij zwangere vrouwen
 • ouder worden
  Op oudere leeftijd krijgen mensen vaker last van een loopneus (zonder jeuk).
 • een afwijking van het slijmvlies (bijvoorbeeld een poliep) of een scheef neus-tussenschot

Soms komt u niet te weten waar uw klachten door komen.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Als u rookt: stop met roken. Dit is heel belangrijk.
 • Vraag anderen om niet in uw omgeving te roken.
 • Ga niet naar plekken waar gerookt wordt.
 • U heeft zelf misschien al gemerkt wat bij u klachten geeft. U kunt dan proberen om contact met die prikkels te voorkomen. Bijvoorbeeld geen dieren aaien als u daar last van krijgt. Of geen kaarsen in huis branden als u daar last van krijgt.
 • Kijk bij hooikoorts voor adviezen daarbij.
 • Kijk bij allergie voor huisstof-mijt voor adviezen daarbij.
 • Stop met neus-sprays of neusdruppels waar xylometazoline in zit.
  Als u stopt, zal het de eerste 5 tot 10 dagen voelen alsof uw neus verstopt is. Probeer er toch mee te stoppen. 
 • Gebruikt u medicijnen die als bijwerking neusklachten kunnen geven? Vraag uw huisarts of u hier mee kunt stoppen. Of een ander medicijn kunt gebruiken. Stop alleen na advies van uw huisarts.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Bijnierschorshormonen in een neusspray
Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, in een neusspray worden gebruikt als u langdurig last heeft van allergie. Het werkt ontstekingsremmend, vermindert overgevoeligheidsverschijnselen en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies. Voorbeelden zijn beclometason, budesonide, flunisolide, fluticason en triamcinolonacetonide.

Anti-allergiemiddelen om in te nemen
Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Tabletten, drank en druppels werken in het hele lichaam. Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, clemastine, cyproheptadine, desloratadine, dimetindeen, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine en mizolastine.

Anti-allergiemiddelen in neussprays
Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. De neusspray werkt alleen in de neus en de ogen. Voorbeelden zijn azelastine en levocabastine.

Cromoglicinezuur in neusspray
Het anti-allergiemiddel cromoglicinezuur voorkomt het vrijkomen van lichaamseigen stoffen die bij een allergische reactie ontstaan. Hierdoor worden allergische klachten voorkomen. Het kan niet worden gebruikt bij een aanval van allergische klachten. Cromoglicinezuur werkt pas na een paar weken gebruik.

Desensibilisatie-middel
Desensibilisatie betekent 'ongevoelig maken'. U krijgt de prikkel toegediend waar u allergisch voor bent. Meestal is dit steeds in een iets grotere hoeveelheid, gedurende drie tot vijf jaar. Uw lichaam kan dan langzaam aan de prikkel wennen en er na verloop van tijd minder hevig op reageren. Het is te verkrijgen in druppels om in te nemen, in tabletten en als injecties.

Terug naar overzicht