Medische Encyclopedie – Apotheek Boswijk – Utrecht

Apotheek Boswijk

Twijnstraat 28 3511 ZL Utrecht Tel:030 2310506

Medische Encyclopedie

Inhoud

glucosamine

Glucosamine is een lichaamseigen stof die voorkomt in bijna alle weefsels van het lichaam. Het is een bouwstof van kraakbeen.

Het is te gebruiken bij artrose.

Wat doet glucosamine en waarbij gebruik ik het?

Artrose

Artrose is een aandoening van het kraakbeen. Dit is het weefsel dat de botuiteinden in de gewrichten bekleedt. Bij artrose is het kraakbeen veranderd. De oorzaak hiervan is onbekend. Wel blijkt dat het vooral bij ouderen, bij overgewicht, bij vrouwen en bij overbelasting van de gewrichten in bepaalde beroepen voorkomt. Soms is er ook een aanleg voor artrose in de familie. Men noemt het ook wel ‘versleten gewrichten`.

De belangrijkste klachten bij artrose zijn stijfheid, ontsteking en pijn van de aangedane gewrichten. Deze pijn is het hevigst na een rustperiode, bijvoorbeeld na het opstaan. Als men een tijdje beweegt, blijkt de pijn daarna te verminderen. Het meest komt artrose voor in de knieën, heupen en handen.

Werking
Het is onbekend hoe glucosamine precies werkt. Mogelijk remt glucosamine de ontsteking in de gewrichten en verbetert het de kwaliteit van het kraakbeen.

Effect
De resultaten van de onderzoeken die zijn gedaan naar het effect van glucosamine bij artrose zijn zeer wisselend. Bij sommige onderzoeken merkte men een lichte vermindering van de pijn en een lichte verbetering van de beweeglijkheid van het gewricht, bij andere onderzoeken zag men geen effect. Indien er een effect is, moet dat binnen enkele weken tot maanden merkbaar zijn.
 

Lees meer over artrose . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Dit voedingssupplement is niet zo systematisch getest op veiligheid en bijwerkingen als officiële geneesmiddelen. Dit betekent dat onderstaande informatie onvolledig kan zijn.

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, diarree of verstopping.

 • Hoofdpijn en vermoeidheid.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, een rode huid en jeuk.

  Gebruik dit middel dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Veel glucosamineproducten worden gemaakt van schaal- en schelpdieren. Mensen die hiervoor allergisch zijn, kunnen ook allergisch zijn voor een glucosamineproduct. Gebruik dit middel dan niet meer.

 • Duizeligheid.

 • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid.

  Waarschuw dan een arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik glucosamine gebruiken met andere medicijnen?

Het is niet bekend of dit middel veilig is te gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor, voor zover bekend, geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander middel.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op de bijsluiter of op de verpakking.

Wanneer?
U mag het middel innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het één keer per dag gebruikt: bij voorkeur ’s ochtends. Als u het twee keer per dag gebruikt: ’s ochtends en ’s avonds. Als u het drie keer per dag gebruikt: ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds.

Hoe lang?

 • Indien u na 3 maanden nog geen effect heeft gemerkt, moet u ervan uitgaan dat glucosamine voor u niet voldoende heeft gewerkt. Neem voor verder advies contact op met uw huisarts.
 • Indien u wel effect heeft gemerkt en uw klachten nemen af, kunt u glucosamine blijven doorgebruiken. Er zijn geen echter gegevens over de veiligheid van glucosamine na jarenlang gebruik. Overleg bij klachten altijd met uw arts.
Terug naar overzicht