Medische Encyclopedie – Apotheek Boswijk – Utrecht

Apotheek Boswijk

Twijnstraat 28 3511 ZL Utrecht Tel:030 2310506

Medische Encyclopedie

Inhoud

oxomemazine

Oxomemazine is een anti-allergiemedicijn.

Artsen schrijven het voor bij hoest.

Wat doet oxomemazine en waarbij gebruik ik het?

Hoest

De werking van oxomemazine bij hoest is niet bewezen. Het is mogelijk dat oxomemazine de hoest kan verminderen die door een allergie wordt veroorzaakt. Ook maakt oxomemazine u suf en slaperig, waardoor de hoest u minder uit de slaap houdt.

Oxomemazine is geen eerste-keusmiddel bij kriebelhoest. Een arts zal dit alleen voorschrijven als de hoest u te veel uit uw slaap houdt, zoals bij kriebelhoest 's nachts.

Gebruik dit middel niet als u veel slijm ophoest. De hoestprikkel is dan juist nodig om het slijm kwijt te raken.

Oxomemazine mag NIET gebruikt worden bij kinderen jonger dan 2 jaar. Kijk voor meer informatie bij “wat zijn de mogelijke bijwerkingen”.

Lees meer over hoest . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bloedafwijkingen, zoals een tekort aan witte bloedlichaampjes of bloedarmoede. Krijgt u ineens koorts, keelpijn, blauwe plekken of blaasjes in de mond? Stop dan meteen het gebruik en waarschuw uw arts.

  Dit kan duiden op bloedafwijkingen.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk.

  Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Heeft u deze klachten? Waarschuw dan direct uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor oxomemazine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Huiduitslag door UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp).

  Merkt u dat u huidklachten krijgt door blootstelling aan zonlicht? Blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer een zonnebrandmiddel met minimaal factor 15 op, gebruik lippenbalsem met minstens factor 15, ga niet onder de zonnebank. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, stop dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U moet dan overstappen op een ander medicijn.

 • Suf, slaperig, slap, moe of duizelig gevoel.
  Oxomemazine heeft misschien te maken met wiegendood door deze bijwerkingen. Gebruik dit medicijn daarom NIET bij kinderen onder de 2 jaar. Ook kinderen die normaal gesproken al moeilijk wakker worden en opeens zieke kinderen kunnen dit medicijn beter niet gebruiken, omdat ook zij kans hebben op ademhalingsproblemen.

  Ook kunt u zich minder goed concentreren en reageert u minder snel. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij u moet opletten, zoals autorijden of sporten. Zie hiervoor ook “Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?”

 • Maagdarmklachten, zoals minder eetlust, verstopping of diarree.

  Als u last heeft van deze bijwerkingen, neem dit medicijn dan in met wat voedsel.

 • Stuipen. Bij mensen met epilepsie kan mogelijk een aanval worden uitgelokt.

  Overleg hierover met uw arts.

 • Bewegingsstoornissen. Deze herkent u aan zuig-, kauw- en smakbewegingen, bewegingen van de tong en tics van het gezicht. Bij mensen die al een bewegingsstoornis hebben kan dit erger worden.

  Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.

 • Droge mond. Als u het syndroom van Sjögren heeft. Dit is een ziekte waarbij de slijmvliezen van de ogen of de mond droger zijn dan normaal.

  Dit medicijn kan deze klachten erger maken. Het zorgt ervoor dat het lichaam minder traanvocht en speeksel maakt. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond. Mogelijk is een ander medicijn meer geschikt voor u.

 • Moeite met plassen. Dit is vooral belangrijk als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat.

  Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

 • Hartkloppingen

 • Rusteloze benen

 • Waanvoorstellingen (hallucinaties).

  Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

 • Opwinding, onrustig, nerveus gevoel, beven, irritatie en moeite met slapen. Vooral kinderen en ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik oxomemazine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. Bij tegelijk gebruik hebben deze medicijnen extra invloed op uw reactievermogen en coördinatievermogen. Rijd geen auto als u 2 of meer van zulke medicijnen gebruikt.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

Voor meer algemene informatie kunt het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waaraan u moet denken als u wel (weer) mag autorijden.

Alcohol drinken?
Drink liever geen alcohol als u dit medicijn gebruikt. Dit kom doordat alcohol het suffe gevoel door dit medicijn sterker maakt. Ook als u hier niets meer van merkt omdat u gewend bent aan dit medicijn, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden.

Alles eten?
Ja, u mag eten zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. En anders zult u meestal (tijdelijk) moeten overstappen op een ander medicijn, zoals loratadine of cetirizine. Van deze medicijnen is namelijk wel bekend dat ze veilig zijn tijdens de zwangerschap.

Gebruik oxomemazine in elk geval NIET vlak voor de bevalling. Bij gebruik vlak voor de bevalling kan uw kind na de geboorte versuft zijn en moeite hebben met ademhalen. Overleg hierover met uw arts.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het kan bijwerkingen bij de baby geven. Uw baby kan suf worden en moeite krijgen met ademhalen. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Stroop: Meet de juiste hoeveelheid af met een maatbekertje of maatlepel. Drink die hoeveelheid op. Spoel het maatbekertje na met wat water en drink dat ook op.

Wanneer?
U gebruikt dit medicijn 2 tot 3 keer per dag. U kunt de laatste dosis vlak voor het slapengaan innemen. Zo heeft u minder last van kriebelhoest in de nacht.

Hoe lang?
Uw arts zal u vertellen hoe lang u dit middel moet gebruiken.

Terug naar overzicht